niedziela, 10 lipca 2016
Kaczka z ryżem i warzywami
Pyszna delikatna i soczysta kaczka podana z ryżem z dodatkiem warzyw. Tak przygotowana stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 duża pierś z kaczki
1 mała papryka czerwona
2 marchewki
150 g ryżu
przyprawy do smaku:
oregano, zioła prowansalskie, bazylia
papryka ostra i słodka
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska
1 płaska łyżka mąki pszennej
natka pietruszki ilość wg uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną i pozbawioną skóry pierś z kaczki kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kosteczkę. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę tak jak i marchew kroimy w kosteczkę.
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy marchew. Gdy ta zmieni kolor dodajemy paprykę i przez chwilę przesmażamy, po czym przekładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kaczkę i przesmażamy.
Do przesmażonego mięsa dodajemy 3/4 przesmażonych warzyw. Wierzch posypujemy mąką i przesmażamy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. Następnie na patelnię wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do zredukowania się sosu.
Pod koniec duszenia mięsa gotujemy na sypko ryż. Gorący przekładamy do miski dodajemy do niego odłożone warzywa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Porcję ryżu z warzywami nakładamy na talerze.
Dodajemy kaczkę z sosem i warzywami. Od razu podajemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb