mix zdjęć

niedziela, 8 listopada 2015

Ciasteczka z rodzynkami i czekoladą



Pyszne kruche ciasteczka z cytrynowym akcentem. Doskonały dodatek do kawy i herbaty. Są też idealną przekąską, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Małe, niepozorne kruche ciasteczka pełne pysznych rodzynek i mlecznej czekolady.



Składniki:

275 g mąki pszenne typ 405
225 g masła lub margaryny
125 g cukru trzcinowego
85 g mlecznej czekolady
90 g rodzynek
skórka starta z jednej dużej sparzonej i wyszorowanej cytryny
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Do drugiej miski dajemy przebrane rodzynki oraz pokrojoną na niewielkie kosteczki czekoladę mleczną.



Do wysokiej miski dajemy miękkie masło lub margarynę. Dodajemy do niej cukier trzcinowy oraz startą skórkę z cytryny. Całość miksujemy na puszystą masę.






Porcjami dodajemy przesiane sypkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i taka ma być.




Do połączonych składników dodajemy czekoladę i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki ( ja robiłam kulki o wadze 25 g ). Tak przygotowane kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.





Pieczemy w temp. 190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże ciasteczka zrobimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb