mix zdjęć

wtorek, 24 listopada 2015

Kurczak pieczony na ostro



Pyszny, aromatyczny pikantny kurczak z piekarnika. Idealny na imprezę, obiad oraz wieczór w męskim gronie. Doskonały dla wielbicieli ostrych papryczek.



Składniki:

4 duże ćwiartki z kurczaka
2-3 łyżki miody
2-3 łyżki oleju z dodatkiem chilli
3-4 ząbki czosnku
przyprawy:
papryka słodka i ostra
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo zmielony pieprz kolorowy
świeżo zmielone suszone chilli
sól morska

Wykonanie:

Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i dzielimy na dwie części. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski.



Dodajemy przyprawy ( ilość zależy od naszych upodobań) olej oraz miód. Mieszamy, by przyprawy obtoczyły mięso. Dodajemy czosnek i ponownie mieszamy. Czosnek można dodać razem z przyprawami, ale ja zapomniałam o nim temu trafił później. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.






Następnego dnia wyjmujemy mięso przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st do miękkości ( około godzinę). Czas pieczenia zależy od wielkości nóżek. Im większe tym dłużej się pieką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb