mix zdjęć

piątek, 13 listopada 2015

Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki



Pyszny, aromatyczny lekko kwaskowy dżem z dwóch rodzajów owoców. Doskonały na kanapki oraz przekładania ciasta.



Składniki:

Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
1,5 kg porzeczkoagrestu
500 g czerwonej porzeczki
700 g cukru
2 opakowania żelfixu

Wykonanie:

Porzeczkoagrest oraz czerwone porzeczki dokładnie opłukujemy, pozbawiamy liści i gałązek, a porzeczkoagrest obu końcówek. Wszystkie owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem.


Całość zasypujemy żelfixem i dokładnie mieszamy. Następnie stawiamy na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.



Gdy zawartość garnka zagotuje się dodajemy cukier i nadal cały czas mieszając gotujemy przez 3 minuty od momenty zagotowania.




Gotowy gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb