Pyszny, aromatyczny lekko kwaskowy dżem z dwóch rodzajów owoców. Doskonały na kanapki oraz przekładania ciasta.
Składniki:
Dżem z porzeczkoagrestu i czerwonej porzeczki
1,5 kg porzeczkoagrestu
500 g czerwonej porzeczki
700 g cukru
2 opakowania żelfixu
Wykonanie:
Porzeczkoagrest oraz czerwone porzeczki dokładnie opłukujemy, pozbawiamy liści i gałązek, a porzeczkoagrest obu końcówek. Wszystkie owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem.
Gdy zawartość garnka zagotuje się dodajemy cukier i nadal cały czas mieszając gotujemy przez 3 minuty od momenty zagotowania.
Gotowy gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb