mix zdjęć

niedziela, 22 listopada 2015

Pierniczki nie tylko na choinkę



Święta co raz bliżej. Warto pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniczki. Te są pyszne i mega aromatyczne. Doskonałe jako jadalne dekoracje na choinkę. Są też wspaniałym pomysłem na świąteczny prezent. Nasze pociechy mogą nam pomagać przy ich wykrawaniu jak ich zdobieniu.



Składniki:

375 g margaryny
750 g miodu naturalnego
750 g cukru trzcinowego
20 g sody oczyszczonej
4 przyprawy do piernika
1 opakowanie cynamonu
1500 g mąki pszennej
5 jaj

Wykonanie:

Miód, cukier trzcinowy, margarynę oraz przyprawy do piernika i cynamon przekładamy do garnka.
Powoli podgrzewamy i cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Gdy to nastąpi powstałą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.




Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Na środek dajemy ostudzoną masę miodowo korzenną oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy je np. do reklamówki i wstawiamy na 21 dni do lodówki.




Przed przystąpieniem do robienia pierniczków należy ciasto wyciągnąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ułatwi nam to wałkowanie) i rozwałkowujemy na około 3 mm.



Foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słomką robimy dziurki na wstążeczki.




Tak przygotowane pierniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy je w przez 15 minut. Im dłużej będę w piekarniku tym będą twardsze.



Upieczone i ostudzone pierniczki możemy udekorować kolorowymi lukrami i posypkami.


2 komentarze:

  1. Moniko śliczne pierniczki. Dziękuje za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że pierniczki Ci się podobają :) Również dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb