Święta co raz bliżej. Warto pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniczki. Te są pyszne i mega aromatyczne. Doskonałe jako jadalne dekoracje na choinkę. Są też wspaniałym pomysłem na świąteczny prezent. Nasze pociechy mogą nam pomagać przy ich wykrawaniu jak ich zdobieniu.
Składniki:
375 g margaryny
750 g miodu naturalnego
750 g cukru trzcinowego
20 g sody oczyszczonej
4 przyprawy do piernika
1 opakowanie cynamonu
1500 g mąki pszennej
5 jaj
Wykonanie:
Miód, cukier trzcinowy, margarynę oraz przyprawy do piernika i cynamon przekładamy do garnka.
Powoli podgrzewamy i cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Gdy to nastąpi powstałą masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Na środek dajemy ostudzoną masę miodowo korzenną oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, wkładamy je np. do reklamówki i wstawiamy na 21 dni do lodówki.
Foremkami wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słomką robimy dziurki na wstążeczki.
Tak przygotowane pierniczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy je w przez 15 minut. Im dłużej będę w piekarniku tym będą twardsze.
Upieczone i ostudzone pierniczki możemy udekorować kolorowymi lukrami i posypkami.
Moniko śliczne pierniczki. Dziękuje za wspólne wypiekanie .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pierniczki Ci się podobają :) Również dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń