mix zdjęć

poniedziałek, 2 listopada 2015

Drożdżowe rogaliki z powidłami



Pyszne, lekkie, delikatne i bardzo puszyste drożdżowe rogaliki z domowymi powidłami. Doskonałe na śniadanie, do szkoły lub pracy i kolację. Małe co nieco do kawy lub herbaty.



Składniki:

Zaczyn:

30 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru

Ciasto:

3 szkl. mąki pszennej typ 550
1 szkl. cukru pudru
3 żółtka
110 g masła lub margaryny
szczypta soli

Nadzienie:

słoik powideł (ja użyłam domowej roboty)

Wykonanie:

Do sporej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie. Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i wlewamy w zagłębienie w mące. Do miski dodajemy pozostałe składniki ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.



Gdy te ruszą zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do natłuszczonej olejem miski i odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne do podwojenia objętości.




Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zarabiamy. Dzielimy na dwie w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm i tniemy na sześć trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję powideł i zwijamy zgrabne rogale.





Gotowe rogale układamy ja na blasze i odstawiamy na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Tak przygotowane rogale smarujemy mlekiem, lub żółtkiem z dodatkiem mleka.




Pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb