poniedziałek, 2 listopada 2015
Drożdżowe rogaliki z powidłami
Pyszne, lekkie, delikatne i bardzo puszyste drożdżowe rogaliki z domowymi powidłami. Doskonałe na śniadanie, do szkoły lub pracy i kolację. Małe co nieco do kawy lub herbaty.
Składniki:
Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej typ 550
1 szkl. cukru pudru
3 żółtka
110 g masła lub margaryny
szczypta soli
Nadzienie:
słoik powideł (ja użyłam domowej roboty)
Wykonanie:
Do sporej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy wgłębienie. Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i wlewamy w zagłębienie w mące. Do miski dodajemy pozostałe składniki ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.
Gdy te ruszą zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do natłuszczonej olejem miski i odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zarabiamy. Dzielimy na dwie w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm i tniemy na sześć trójkątów. Na krótszy bok nakładamy porcję powideł i zwijamy zgrabne rogale.
Gotowe rogale układamy ja na blasze i odstawiamy na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Tak przygotowane rogale smarujemy mlekiem, lub żółtkiem z dodatkiem mleka.
Pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na takie rogaliki się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń