mix zdjęć

środa, 18 listopada 2015

Makaron zapiekany z piersią gęsi


Pyszne, aromatyczne, a do tego bardzo syte danie obiadowe dla całej rodziny. Można dodać do niego wszystko to co lubimy, a zawsze wyjdzie wyśmienite.



Składniki:

2 średnie piersi z gęsi ( mogą być z kurczaka )
250 g mini gwiazdek
100 g żółtego sera
50 g brokuła
12 pomidorków koralików

Dodatkowo:

200 g śmietany 18%
150 ml rosołu
4 jajka
przyprawy do smaku

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy przez 2 minuty w lekko osolonym wodzie. Następnie od razu przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Małe pomidorki dokładnie myjemy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.




Piersi z gęsi pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy ją na niewielkiej ilości gęsiego tłuszczu.




Do śmietany dodajemy jajka i dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy wytworzony podczas smażenia gęsi sos oraz rosół. Ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku.






Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, przesmażoną pierś z gęsi oraz brokuła. Ostrożnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową.




Wlewamy dokładnie wymieszaną masę ze śmietany i jajek. Na górze układamy małe pomidorki, a między nimi kładziemy żółty ser.




Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180 st przez około 40 minut.



Po wyjęciu z piekarnika proponuję chwilę odczekać i dopiero kroić. W przeciwnym razie całość będzie się rozpadała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb