sobota, 14 listopada 2015
Domowy dżem wiśniowy
Sezon na wiśnie powoli mija. Taki dżem to doskonały sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Taki dżem to doskonały dodatek na kanapki lub gofry.
Składniki:
5 kg wiśni
2 szkl cukru pudru
1 kg cukru ( można dać więcej ilość zależy od naszych upodobań oraz tego jak kwaśne są owoce)
Wykonanie:
Wiśnie dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i pozbawiamy pestek.
Gotowe owoce przekładamy go garnka z grubym dnem zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na godzinę. Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na wolnym ogniu, aż zawartość garnka zacznie gęstnieć. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć.
Gotowy dżem przekładamy do czystych słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb