Kupne sałatki obiadowe nie są złe, ale takie sałatki domowej roboty są doskonałe. Można je przygotować z wielu składników i w przeróżnych kombinacjach jakie tylko nam pasują.
Składniki:
Warzywa:
1500 g białej kapusty
1300 g czerwonej papryki
500 g marchewki
400 g cebuli
2 łyżki soli
Zalewa:
2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli
Dodatkowo:
liście laurowe
angielskie ziele
olej
Wykonanie:
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia. Marchew obieramy i bardzo dokładnie myjemy, Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy i również myjemy. Papryki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Z kapusty odrywamy pierwsze liście. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę tniemy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski, Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin.
Po tym czasie wylewamy powstały płyn. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela oraz jedną łyżkę oleju. Wlewamy szklankę zalewy, po czym wkładamy warzywa dociskając je, by usunąć powietrze.
Pozostałą zalewą uzupełniamy słoiki i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Zalewa:
2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli
Dodatkowo:
liście laurowe
angielskie ziele
olej
Wykonanie:
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia. Marchew obieramy i bardzo dokładnie myjemy, Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy i również myjemy. Papryki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Z kapusty odrywamy pierwsze liście. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę tniemy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski, Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin.
Po tym czasie wylewamy powstały płyn. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela oraz jedną łyżkę oleju. Wlewamy szklankę zalewy, po czym wkładamy warzywa dociskając je, by usunąć powietrze.
Pozostałą zalewą uzupełniamy słoiki i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb