Sezon na truskawki powoli przemija, na morwę kwitnie w pełni. Borówki i maliny zaczynają pojawiać się na krzaczkach i straganach. Nie ma nic lepszego w zimie jak słoik dżemu z zamkniętymi w środku owocami lata.
Składniki:
1 kg truskawek
1 kg malin
500 g morwy czarnej
500 g morwy białej
700 g borówek czernic
2 garści poziomek
150 g cukru pudru
600-700 g cukru ( ilość zależy od naszych upodobań oraz słodyczy owoców)
Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mała kawałki. Morwę, poziomki oraz borówki przepłukujemy pod bieżącą wodą i przebieramy. Z morwy odcinamy zielone ogonki a same owoce przecinamy na połówki. Maliny sprawdzamy pod kątem lokatorów.
Do wysokiego garnka z grubym dnem przekładamy przygotowane owoce. Dodajemy do nich cukier puder i dokładnie, ale ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, by owoce puściły sok.
Następnie stawiamy garnek na małym gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Podczas gotowania usuwamy tworzącą się piankę. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5-7 minut, po czym od razu przekładamy dżem do czystych słoików i natychmiast zakręcamy.
Słoiczki pasteryzujemy przez 5 minut. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wszystkie owoce powinny być mniej więcej tej samej wielkości, dlatego truskawki i morwę kroiłam na mniejsze kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb