poniedziałek, 2 listopada 2015
Marynowana papryka
Marynowana papryka to jeden z wielu przetworów, którego nie może u nas zabraknąć. Jest pyszna i chrupiąca. Doskonała jako dodatek do sałatek, czy koreczków.
Składniki:
15 kg czerwonej papryki
Do każdego słoika po:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki gorczycy
1 liściu laurowym
2-3 kulki angielskiego ziela
1 łyżka oleju
Zalewa:
2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli
Wykonanie:
Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu, ząbku czosnku i połowie łyżeczki ziaren gorczycy.
Papryki dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy ściśle do słoików.
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki dodajemy do nich po łyżce oleju i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 7-8 minut po czym odwracamy słoiki do góry dnem do ostudzenia.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Ilość zalewy oraz papryki można zwiększać lub zmniejszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb