mix zdjęć

poniedziałek, 2 listopada 2015

Marynowana papryka



Marynowana papryka to jeden z wielu przetworów, którego nie może u nas zabraknąć. Jest pyszna i chrupiąca. Doskonała jako dodatek do sałatek, czy koreczków.



Składniki:

15 kg czerwonej papryki

Do każdego słoika po:

1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki gorczycy
1 liściu laurowym
2-3 kulki angielskiego ziela
1 łyżka oleju
Zalewa:
2 l wody
1 szkl cukru
125 ml octu
4 łyżki soli

Wykonanie:

Do słoików dajemy po liściu laurowym, angielskim zielu, ząbku czosnku i połowie łyżeczki ziaren gorczycy.



Papryki dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne oraz wszystkie białe błonki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i wkładamy ściśle do słoików.





Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy słoiki dodajemy do nich po łyżce oleju i od razu zakręcamy.



Pasteryzujemy przez 7-8 minut po czym odwracamy słoiki do góry dnem do ostudzenia.




Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Ilość zalewy oraz papryki można zwiększać lub zmniejszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb