mix zdjęć

wtorek, 17 listopada 2015

Muffinki kakaowe



Pyszne, lekkie bardzo wilgotne muffinki pełne aromatycznego kakao. Doskonałe do popołudniowej kawy lub filiżanki herbaty. Rozpływają się w ustach.


Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej typ 405
250 g masła lub margaryny
250 g cukru trzcinowego
200 g śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Do dekoracji:

300 ml śmietany 30%
kolorowa posypka

Wykonanie:

Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej dajemy miękkie maso lub margarynę oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.




Do utartych składników dodajemy po jednym jajku ( każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą). Następnie porcjami dodajemy sypkie składniki. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy.






Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w 180 st przez około 20-25 minut.




Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno.



Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy ubitą na sztywno bitą śmietaną.



Wierzch przed podaniem można posypać kolorową posypką. Jeśli zrobimy to za wcześnie posypka się rozpuści.




2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb