wtorek, 17 listopada 2015
Muffinki kakaowe
Pyszne, lekkie bardzo wilgotne muffinki pełne aromatycznego kakao. Doskonałe do popołudniowej kawy lub filiżanki herbaty. Rozpływają się w ustach.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 405
250 g masła lub margaryny
250 g cukru trzcinowego
200 g śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji:
300 ml śmietany 30%
kolorowa posypka
Wykonanie:
Do jednej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej dajemy miękkie maso lub margarynę oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.
Do utartych składników dodajemy po jednym jajku ( każde następne, gdy poprzednie połączy się z masą). Następnie porcjami dodajemy sypkie składniki. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w 180 st przez około 20-25 minut.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno.
Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy ubitą na sztywno bitą śmietaną.
Wierzch przed podaniem można posypać kolorową posypką. Jeśli zrobimy to za wcześnie posypka się rozpuści.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe muffinki.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
OdpowiedzUsuń