Pyszne, aromatyczne nóżki z kurczaka w marynacie z pikantnej konfitury z cebuli z rodzynkami. Połączenie eksperymentalne okazało się strzałem w dziesiątkę. Mięso wyszło idealne. Było miękkie z chrupką skórką.
Składniki:
5-6 nóżek z kurczaka
Marynata:
4 kopiate łyżki konfitury z cebuli z rodzynkami
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
5 łyżek oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka miodu
do smaku:
oregano, bazylia, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz kolorowy, papryka ostra i słodka
Wykonanie:
Do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy.
Nóżki z kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy pałki. Tak przygotowane mięso przekładamy do woreczka. Do woreczka dodajemy marynatę, zawiązujemy woreczek i rozprowadzamy marynatę po mięsie. Tak przygotowane mięso wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury otoczenia. Ogrzane mięso układamy na blasze i pieczemy w 190 st przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb