niedziela, 1 listopada 2015
Ciasto kawowe z masą budyniową
Pyszne, lekkie mega puszyste ciasto kawowe przełożone masą budyniową i dekoracją z bitej śmietany. Czego chcieć więcej? Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Biszkopt kawowy:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl. drobnego cukru
6 jaj
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( drobny proszek )
szczypta soli
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe (po 70 g)
800 ml mleka
200 g masła lub margaryny
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Masa budyniowa:
Dwie szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Na gorący budyń nakładamy kawałek woreczka, by nie powstała skórka i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy do niego porcjami ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy biszkopt.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier. Gdy ten połączy się z białkami dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce przesiane sypkie składniki. Całość dokładnie, ale ostrożnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 st przez 25 minut. Upieczony i ostudzony dzielimy na dwa blaty. Oba nasączamy kawą z dodatkiem likieru, jeśli ciasto ma być dla dzieci pomijamy likier, a kawę można zastąpić np. herbatą.
Na jeden z blatów przekładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb