piątek, 6 listopada 2015
Zupa krem z kalafiora
Pyszna, aromatyczna, pełna kalafiora zupa krem. Doskonała dla wielbicieli tego warzywa. Jest delikatna i bardzo kremowa. Podana z groszkiem ptysiowym zadowoli każdego.
Składniki:
600 g kalafiora
1,5-2 l rosołu drobiowego
liść laurowy
angielskie ziele
suszona natka: pietruszki, selera oraz lubczyku
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Wkładamy je do miski z niewielką ilością octu i trzymamy przez chwilę. Dzięki temu pozbędziemy się nieproszonych gości. Następnie dokładnie opłukujemy każdą różyczkę pod bieżącą wodą. Tak przygotowany kalafior wrzucamy do garnka.
Zalewamy rosołem, dodajemy liść laurowy, angielskie ziele i suszone zioła. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kalafiora.
Gdy będzie miękki za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb