Nie ma nic lepszego w zimne jesienne i zimowe dni jak słoik pełen smaków lata. Taki dżem to wyśmienity dodatek nie tylko do kanapek, ale i przekładania ciast i ciasteczek. To mój pierwszy dżem zrobiony inną metodą niż tradycyjna.
Składniki:
1 kg malin ( ilość owoców po przebraniu)
500 g truskawek ( ilość owoców po przebraniu)
250 g borówek czernic ( ilość owoców po przebraniu)
100 g czerwonych porzeczek ( ilość owoców po przebraniu)
50 g poziomek ( ilość owoców po przebraniu)
1 cytryna
700 g cukru
2 opakowania konfitur-fix
Wykonanie:
Maliny przebieramy i odrzucamy te z lokatorami. Truskawki, poziomki oraz porzeczki dokładnie myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Porzeczki odrywamy z gałązek.
Do wysokiego garnka z grubym dnem dajemy wszystkie owoce oraz sok z cytryny. Zasypujemy konfitur-fix i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Stawiamy garnek na gazie i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy przez 3 minuty, po czym gorącym dżemem napełniamy słoiczki.
Od razu zakręcamy. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowe dżemy przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb