mix zdjęć

wtorek, 10 listopada 2015

Czekoladowe muffinki z brzoskwiniami



Moja rodzina pokochała muffinki. Uwielbiają je bez względu na to czy są jasne czy ciemne, czy dodam do nich mąkę z pełnego przemiału. Jednak najbardziej lubią te z owocami.



Składniki:

185 g masła lub margaryny
225 g mąki pszennej
150 g ciemnego cukru muscovado
100 g gorzkiej czekolady
20 g kakao
4 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 brzoskwinie
1 czubata łyżka cukru muscovado do posypania owoców

Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Następnie pozbawiamy pestki i tniemy na mniejsze kawałki. Owoce dajemy do miseczki i posypujemy cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.



Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.



Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do powstałej masy dodajemy partiami na przemian przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao i po jednym jajku.






Gdy składniki się połączą do masy wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.




Gotowym ciastem napełniamy muffinki. Na górę każdej układamy brzoskwinie. Wierzch polewamy powstałym sosem.




Muffinki pieczemy w temp. 180 st przez około 20 -25 minut. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb