mix zdjęć

sobota, 28 listopada 2015

Nóżki kaczki z morelami i kurkami



Pyszne, delikatne i aromatyczne kacze nóżki duszone z morelami i kurkami. Doskonały pomysł na obiad. w tym roku jak nigdy kaczki były niedrogie. Moja rodzina bardzo polubiła te ptaki więc często gościły na naszym stole.



Składniki:

4 kacze nóżki
2 angielskie ziela
2 liście laurowe
2 kulki jałowca
200 g dojrzałych moreli
150 g kurek
świeżo zmielony pieprz kolorowy, sól morska

Wykonanie:

Nóżki kaczki oczyszczamy z pozostałych piórek, dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy je na suchej i zimnej patelni, która stawiamy na gazie i smażymy z obu stron na złoto. Odlewamy wytopiony tłuszcz.





Na patelnię wlewamy wodę. Dodajemy umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki morele, angielskie ziele, liście laurowe, jałowiec oraz gałązkę rozmarynu.



Dusimy pod przykryciem, aż morele zmiękną. Wyjmujemy je ostrożnie żeby się nie rozleciały. Wyjęłam je ponieważ chciałam ładny sos, a rozgotowane morele w tym nie pomogą. Po wyjęciu moreli dodajemy, czyste kurki.



Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Ja dodałam standardowo ( jakoś nie potrafię uniknąć tych przypraw) oregano, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę słodką. Dusimy do miękkości i zredukowania sosu.



Podajemy np. z ziemniakami i burakami. Ważne jest to by morele były dojrzałe i słodkie inaczej efekt będzie inny od zamierzonego, a sos będzie kwaskowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb