środa, 4 listopada 2015
Krokiety z kaczką i kurczakiem
Pyszne i aromatyczne krokiety z farszem z mięsa kaczki i kurczaka. Mięso z odzysku, bo z rosołu, ale w połączeniu z przesmażoną porą i cebulą stało się idealnym farszem do krokietów.
Składniki:
Na farsz:
650 g mięsa z kaczki i kurczaka ( ja użyłam z rosołu)
150 g cebuli
70 g pory
1 duże jajko
przyprawy do smaku
około 125 ml rosołu
Na ciasto:
300 g mąki
600 ml mleka
4 jajka
szczypta soli
Gotujemy rosół. Po ugotowaniu wyjmujemy z niego całe mięso i odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je z kości. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulą. Gdy zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną w półplasterki porę i przesmażamy. Dodajemy mięso i przez chwilę smażymy.
Tak przygotowane składniki przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy przyprawy i jajko i około pół szklanki rosołu (dodajemy go tyle by masę dało się dobrze rozsmarowywać). Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką konsystencję i odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej jajka. Miksujemy jajka stopniowo zabierając mąkę i dolewając mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Na patelni smażymy naleśniki.
Każdy smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy krokiety.
Tak przygotowane obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy np. z barszczem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb