wtorek, 27 października 2015
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Pyszne, a do tego bardzo proste ciasto, które zawsze się udaje. Doskonałe na imprezy oraz jako dodatek do kawy lub herbaty. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl drobnego cukru
2-3 łyżki kakao
szczypta soli
Do przełożenia:
500 ml śmietany 30 %
Na wierzch:
500 g śmietany 30%
Dodatkowo:
4 różnokolorowe galaretki
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier. Gdy ten połączy się z białkami dodajemy po jednym żółtku.
Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce przesiane sypkie składniki. Całość dokładnie, ale ostrożnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 st przez 25 minut.
Upieczone studzimy i tniemy na dwa blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego stężenia, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Nie muszą być regularne.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej połowę z każdej galaretki. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na nasączony jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim.
Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno i dodajemy do niej pozostałą galaretkę. Przekładamy na wierzch ciasta, nie specjalnie dbając o równomierność. Cały urok polega na "postrzępionym" wierzchu.
Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb