Pyszna, bardzo aromatyczna, a do tego syta zupa z ziemniaków i pieczarek z marchewkowym akcentem. Jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Z niewielu składników można wyczarować coś pysznego.
Składniki:
750 g ziemniaków
300 g pieczarek
250 g boczku wędzonego
120 g marchewki
liść laurowy
angielskie ziele
świeżo zmielony pieprz
sól morska
mąka ( ilość zależy od tego ile tłuszczu się wytopi - ja dodałam czubatą łyżkę)
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy, odrywamy korzonki, a kapelusze kroimy na plasterki. Boczek kroimy na kosteczkę. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy - ziemniaki na ćwiartki, a marchew na plasterki.
Boczek przesmażamy na złoto w garnku z grubym dnem. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.
Pieczarki przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską.
Gdy ziemniaki będą miękkie, a mamy dzieci, które nie powinny jeść grzybów możemy im dać zupę w tym momencie. Jeśli dzieci nie mamy to do zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy.
Zupa pyszna i szybka w przygotowaniu. Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić, ale na pewno będę do przepisu wracać więc wtedy postaram się zrobić :)))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa Wam smakowała :)
OdpowiedzUsuń