mix zdjęć

piątek, 23 października 2015

Zupa z ziemniakami i pieczarkami


Pyszna, bardzo aromatyczna, a do tego syta zupa z ziemniaków i pieczarek z marchewkowym akcentem. Jest doskonała na obiad dla całej rodziny. Z niewielu składników można wyczarować coś pysznego.



Składniki:

750 g ziemniaków
300 g pieczarek
250 g boczku wędzonego
120 g marchewki
liść laurowy
angielskie ziele
świeżo zmielony pieprz
sól morska
mąka ( ilość zależy od tego ile tłuszczu się wytopi - ja dodałam czubatą łyżkę)

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy, odrywamy korzonki, a kapelusze kroimy na plasterki. Boczek kroimy na kosteczkę. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy - ziemniaki na ćwiartki, a marchew na plasterki. 





Boczek przesmażamy na złoto w garnku z grubym dnem. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw. 






Pieczarki przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i przyprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską. 



Gdy ziemniaki będą miękkie, a mamy dzieci, które nie powinny jeść grzybów możemy im dać zupę w tym momencie. Jeśli dzieci nie mamy to do zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy.


2 komentarze:

  1. Zupa pyszna i szybka w przygotowaniu. Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić, ale na pewno będę do przepisu wracać więc wtedy postaram się zrobić :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że zupa Wam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb