mix zdjęć

czwartek, 15 października 2015

Ciasto drożdżowe z owocami



Ciast drożdżowych nigdy dość. Za każdym razem z innego przepisu, a i tak zawsze wychodzą pyszne, puszyste i przypominają dzieciństwo. Ciasto miało być z jabłkami, ale udało mi się "upolować" ostatnie śliwki węgierki. Następne za rok więc do dzieła.



Składniki:

Ciasto:

500 g mąki typ 550
125 g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
70 g cukru pudru
6 żółtek
szczypta soli

Zaczyn:

250 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka cukru pudru

Kruszonka:

80 g masła
100 g mąki
120 g cukru

Dodatkowo:

1 łyżka mąki ziemniaczanej
650 g śliwek węgierek

Wykonanie:

Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier puder oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Do sporej miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Na środku robimy wgłębienie. Wlewamy w nie zaczyn. Do miski dodajemy żółtka.


Gdy zaczyn ruszy dodajemy do miski ostudzony tłuszcz. Całość mieszamy i przekładamy na podsypany mąką blat. Zarabiamy gładkie, jednolite i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe.






Gotowe ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.





Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Palcami delikatnie rozciągamy je na całą powierzchnię blachy. Wierzch posypujemy mąką ziemniaczaną, która wchłonie wypływający sok.





Na ciasto układamy dokładnie umyte, pozbawione pestek i podzielone na połówki śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego masła z mąką i cukrem.




Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.



2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto, bardzo lubię drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te wypieki przypominają dzieciństwo, kiedy w sobotę po domu rozchodził się zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb