Pyszne, a do tego bardzo szybkie dnie jednogarnkowe. Ryż z warzywami oraz cienką kiełbasą to doskonałe połączenie i wspaniały pomysł na obiad i dla dużych i dla małych. Robi się je szybko i jeszcze szybciej znika.
Składniki:
225 g cienkiej kiełbasy
200 g cukinii
200 g czerwonej papryki
180 g ryżu
ok 2 l rosołu
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
świeżo mielony pieprz kolorowy
oregano
zioła prowansalskie
bazylia
sól morska
Wykonanie:
Cukinię oraz paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek. Oba warzywa kroimy w niewielką kostkę. Z kiełbasy jeśli to konieczne zdejmujemy osłonkę i także kroimy w kostkę. Ryż przepłukujemy, aż woda, w której go myjemy będzie przeźroczysta.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się złota dodajemy do niej przepłukany ryż i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
Wlewamy rosół, przyprawiamy do smaku i co jakiś czas mieszamy, by nic nie przywarło do patelni.
Gotujemy, aż ryż zmięknie. Pod sam koniec dosłownie na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Podajemy.
Jeśli ktoś nie lubi "chrupiącej" cukinii to trzeba ją dodać trochę wcześnie,j by zmiękła całkowicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb