mix zdjęć

sobota, 17 października 2015

Ryż z warzywami


Pyszne, a do tego bardzo szybkie dnie jednogarnkowe. Ryż z warzywami oraz cienką kiełbasą to doskonałe połączenie i wspaniały pomysł na obiad i dla dużych i dla małych. Robi się je szybko i jeszcze szybciej znika.



Składniki:

225 g cienkiej kiełbasy
200 g cukinii
200 g czerwonej papryki
180 g ryżu
ok 2 l rosołu
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
świeżo mielony pieprz kolorowy
oregano
zioła prowansalskie
bazylia
sól morska

Wykonanie:

Cukinię oraz paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego oraz białych błonek. Oba warzywa kroimy w niewielką kostkę. Z kiełbasy jeśli to konieczne zdejmujemy osłonkę i także kroimy w kostkę. Ryż przepłukujemy, aż woda, w której go myjemy będzie przeźroczysta.




Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się złota dodajemy do niej przepłukany ryż i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. 






Wlewamy rosół, przyprawiamy do smaku i co jakiś czas mieszamy, by nic nie przywarło do patelni. 



Gotujemy, aż ryż zmięknie. Pod sam koniec dosłownie na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną cukinię i mieszamy. Podajemy. 




Jeśli ktoś nie lubi "chrupiącej" cukinii to trzeba ją dodać trochę wcześnie,j by zmiękła całkowicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb