mix zdjęć

poniedziałek, 26 października 2015

Zupa z kiszoną kapustą



Pyszna rozgrzewająca zupa z kiszoną kapustą. Doskonała na chłodne jesienne dni. Podana z ziemniakami stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.



Składniki:

700 g buraków
600 g kapusty kiszonej
200 g wędzonego boczku
2,5-3 l rosołu

Buraki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy je zimnym rosołem i gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.





W tym czasie boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a kiszoną kapustę na mniejsze kawałki ( moja była długa).




Boczek przesmażamy w garnku z grubym dnem. Gdy stanie się rumiany dodajemy do niego pokrojoną kiszoną kapustę, mieszamy i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy barszczem i gotujemy przez około 20 minut. Podajemy z ziemniakami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb