czwartek, 15 października 2015
Potrawka z opieńkami
Późne niepozorne, ale za to bardzo aromatyczne grzyby - opieńki. Najlepsze to te jeszcze małe, ale i z dużych można wyczarować pyszne danie. Ta potrawka jest mega szybka i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Praktycznie robi się sama. Idealna dla wielbicieli grzybów.
Składniki:
1 kg opieniek
200 g marchewki
200 g cebuli
1 l wody
1 gałązka rozmarynu
2-3 kulki jałowca
2-3 kulki angielskiego ziela
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Opieńki dokładnie oczyszczamy. Odcinamy korzonki, a kapelusze kroimy w paski. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę. Gdy będzie rumiana dodajemy startą marchew i przez smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy i smażymy 5 minut.
Dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Podajemy np. z chlebem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb