mix zdjęć

sobota, 24 października 2015

Zupa krem z kalarepy i kalafiora



Pyszna, aromatyczna, lekka i kremowa zupa z kalarepy i kalafiora. Doskonały pomysł na obiad. Lubią dorośli i dzieci. Najlepsza ze świeżych warzyw choć i mrożone zdadzą egzamin.



Składniki:

400 g kalarepy
350 g kalafiora
1,5 l rosołu
2 angielskie ziela
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonych ziół ( pietruszka, seler, lubczyk)
groszek ptysiowy


Wykonanie:

Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Kalarepę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.



Warzywa przekładamy do garnka zalewamy rosołem, dodajemy suszone zioła, angielskie ziele i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmujemy z garnka liść laurowy oraz angielskie ziele.




Gdy warzywa staną się miękki za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję.

Gorącą zupę nalewamy na talerze. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb