sobota, 24 października 2015
Zupa krem z kalarepy i kalafiora
Pyszna, aromatyczna, lekka i kremowa zupa z kalarepy i kalafiora. Doskonały pomysł na obiad. Lubią dorośli i dzieci. Najlepsza ze świeżych warzyw choć i mrożone zdadzą egzamin.
Składniki:
400 g kalarepy
350 g kalafiora
1,5 l rosołu
2 angielskie ziela
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonych ziół ( pietruszka, seler, lubczyk)
groszek ptysiowy
Wykonanie:
Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Kalarepę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
Warzywa przekładamy do garnka zalewamy rosołem, dodajemy suszone zioła, angielskie ziele i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmujemy z garnka liść laurowy oraz angielskie ziele.
Gdy warzywa staną się miękki za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję.
Gorącą zupę nalewamy na talerze. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb