Pyszny, a do tego bardzo aromatyczny sos grzybowy zrobiony ze leśnych grzybów. Jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Zwykły makaron z dodatkiem tego sosu zyska głębi. Ja sos podałam z kopytkami. Ich połączenie jest idealne. Dyniowe kopytka i sos z leśnych grzybów. Czego chcieć więcej?
Składniki:
250 g leśnych grzybów
120 g cebuli
2 szkl rosołu drobiowego
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby, bardzo dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej pokrojone grzyby i przesmażamy.
Gdy zmniejszą swoją objętość wlewamy na patelnię rosół i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie, zagęszczamy sos rozrobioną w wodzie mąką i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 6-7 minut. Tak przygotowany sos podajemy np. do kopytek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb