Pyszna, a do tego bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach kaczka w sosie z aromatycznych grzybów, których w tym roku jest jak na lekarstwo. Tak przygotowana kaczka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Nóżki kaczki dokładnie myjemy. Doprawiamy z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, po czym przekładamy do woreczka dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku. Całość zawiązujemy wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Ogrzane mięso smażymy na złoto z obu stron. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś naczynia.
Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone grzyby i przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy na patelnię wodę i dodajemy rozmaryn oraz ząbki czosnku, jałowiec, angielskie ziele oraz liść laurowy.
Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kaczki. Miękką kaczkę podajemy np. z surówką i ziemniakami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb