mix zdjęć

czwartek, 8 października 2015

Kaczka duszona z grzybami



Pyszna, a do tego bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach kaczka w sosie z aromatycznych grzybów, których w tym roku jest jak na lekarstwo. Tak przygotowana kaczka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.



Nóżki kaczki dokładnie myjemy. Doprawiamy z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, po czym przekładamy do woreczka dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku. Całość zawiązujemy wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.




Następnego dnia godzinę przed przystąpieniem do smażenia wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Ogrzane mięso smażymy na złoto z obu stron. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś naczynia.



Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone grzyby i przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy na patelnię wodę i dodajemy rozmaryn oraz ząbki czosnku, jałowiec, angielskie ziele oraz liść laurowy.




Całość przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości kaczki. Miękką kaczkę podajemy np. z surówką i ziemniakami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb