sobota, 17 października 2015
Sos pomidorowy na zimę
Pyszny, a do tego bardzo aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem doskonałego czosnku i pachnącej bazylii. Jest doskonały nie tylko jako dodatek do pizzy, ale i do lasagne, czy spaghetti. U mnie w domu nie może go zabraknąć na półce w spiżarni.
Składniki:
10 kg pomidorów
3 główki czosnku
500 ml oleju
2 duże pęczki bazylii
sól morska
cukier
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy. Następnie ostrym nożem ostrożnie nacinamy górę każdego pomidora na krzyż, po czym wkładamy je na chwilę do wrzątku, a następnie do bardzo zimnej wody. Dzięki temu łatwiej będzie nam obrać pomidory ze skóry, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
Bazylię opłukujemy. Do dużego garnka wlewamy oliwę. Wrzucamy na nią bardzo drobno posiekany czosnek. Gdy poczujemy jego zapach dorzucamy do garnka drobno pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy.
Całość gotujemy, aż sos stanie się gęsty. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu porwane na mniejsze kawałki listki bazylii. Całość doprawiamy do znaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Tak przygotowany sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy kocem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb