mix zdjęć

sobota, 10 października 2015

Makaron w sosie pomidorowym


Pyszny, bardzo aromatyczny sos pomidorowy zrobiony ze świeżych soczystych pomidorów, do tego makaron, cienka kiełbasa i liście bazylii. Doskonały pomysł na sycący obiad zrobiony na jednej patelni. Niewielki nakład pracy, a obiad gotowy.


Składniki:

1 kg pomidorów
400 g małych pomidorków
400 g cienkiej kiełbasy
250 g makaron
4 ząbki czosnku
1 l rosołu
liście bazylii
Do smaku:
bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka, świeżo mielony pieprz kolorowy, cukier, sól morska

Wykonanie:

Pomidory nacinamy na górze i zalewamy je gorącą wodą tak by były całe zakryte. Odstawiamy na chwilę, po czym odlewamy wodę i nalewamy do miski z pomidorami lodowatą wodę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.



Cienką kiełbasę obieramy jeśli to konieczne. Następnie kroimy ją w kostkę.


Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się rumiana dodajemy do niej drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną pachnąć zdejmujemy wszystko z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.




Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy przez 15-20 minut na dużym ogniu, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.


Do powstałego sosu dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i porcjami wlewamy rosół.


Gotujemy, aż sos ponownie zacznie gęstnieć. Pod sam koniec dodajemy przesmażoną kiełbasę i dokładnie mieszamy.



Tuż przed podaniem do dajemy pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii. Całość mieszamy i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb