Pyszny, bardzo aromatyczny sos pomidorowy zrobiony ze świeżych soczystych pomidorów, do tego makaron, cienka kiełbasa i liście bazylii. Doskonały pomysł na sycący obiad zrobiony na jednej patelni. Niewielki nakład pracy, a obiad gotowy.
Składniki:
1 kg pomidorów
400 g małych pomidorków
400 g cienkiej kiełbasy
250 g makaron
4 ząbki czosnku
1 l rosołu
liście bazylii
Do smaku:
bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka, świeżo mielony pieprz kolorowy, cukier, sól morska
Wykonanie:
Pomidory nacinamy na górze i zalewamy je gorącą wodą tak by były całe zakryte. Odstawiamy na chwilę, po czym odlewamy wodę i nalewamy do miski z pomidorami lodowatą wodę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Cienką kiełbasę obieramy jeśli to konieczne. Następnie kroimy ją w kostkę.
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się rumiana dodajemy do niej drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną pachnąć zdejmujemy wszystko z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy przez 15-20 minut na dużym ogniu, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.
Do powstałego sosu dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i porcjami wlewamy rosół.
Gotujemy, aż sos ponownie zacznie gęstnieć. Pod sam koniec dodajemy przesmażoną kiełbasę i dokładnie mieszamy.
Tuż przed podaniem do dajemy pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii. Całość mieszamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb