Pyszne, lekkie, pełne smaku i koloru placuszki z cukinii z dodatkiem czerwonej papryki. Doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.
Składniki:
600 g cukinii
1 duża papryka
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
przyprawy do smaku u mnie:
bazylia, oregano, zioła prowansalski, pieprz kolorowy świeżo zmielony, papryka ostra i słodka, sól morska
Wykonanie:
Cukinię oraz paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię pozbawiamy końcówek i ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie posypujemy niewielką ilością soli morskiej i odstawiamy, by puściła ona sok. W tym czasie zabieramy się za paprykę, z której wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Z cukinii odlewamy powstały płyn i dokładnie wyciskamy, by pozbyć się nadmiaru soku.
Do miski z cukinią dodajemy pokrojoną paprykę, przyprawy oraz jajko.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie wszystko dobrze ze sobą mieszamy.
Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy średniej wielkości placuszki. Podajemy od razu po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb