mix zdjęć

środa, 7 października 2015

Zupa krem z pomidorów i dyni



Prosta, pyszna mega aromatyczna zupa z pomidorów i dyni. Doskonała na jesienny obiad. Jej kolor poprawi humor każdemu. Można ją podawać z grzankami, czy też groszkiem ptysiowym, albo popijać z kubka. W każdej z tych odsłon jest wyśmienita.
Moja dwulatka ją uwielbia. 



Składniki:

1 kg pomidorów
250-300 g dyni
1 l rosołu drobiowego
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
do smaku cukier, świeżo zmielony pieprz i sól morska

Wykonanie:

Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy na krzyż od góry i wkładamy na chwilę do gorącej wody. Następnie przekładamy je do bardzo zimnej wody, po czym obieramy je ze skóry, oraz wycinamy twardy środek. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ząbki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy. 



Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek bardzo drobno siekamy. 



Do garnka dajemy olej i czosnek. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. 



Gdy czosnek zacznie uwalniać aromat dodajemy do garnka pokrojone pomidory i dynię. Dokładnie mieszamy, wlewamy rosół i gotujemy na "wolnym" do miękkości dyni. 




Gdy ta zmięknie za pomocą blendera miksujemy zupę na kremową konsystencję. 



Doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z grzankami, groszkiem ptysiowy.


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb