Prosta, pyszna mega aromatyczna zupa z pomidorów i dyni. Doskonała na jesienny obiad. Jej kolor poprawi humor każdemu. Można ją podawać z grzankami, czy też groszkiem ptysiowym, albo popijać z kubka. W każdej z tych odsłon jest wyśmienita.
Moja dwulatka ją uwielbia.
Składniki:
1 kg pomidorów
250-300 g dyni
1 l rosołu drobiowego
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
do smaku cukier, świeżo zmielony pieprz i sól morska
Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy, nacinamy na krzyż od góry i wkładamy na chwilę do gorącej wody. Następnie przekładamy je do bardzo zimnej wody, po czym obieramy je ze skóry, oraz wycinamy twardy środek. Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Ząbki czosnku obieramy z wierzchniej warstwy.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek bardzo drobno siekamy.
Do garnka dajemy olej i czosnek. Stawiamy na gazie i podgrzewamy.
Gdy czosnek zacznie uwalniać aromat dodajemy do garnka pokrojone pomidory i dynię. Dokładnie mieszamy, wlewamy rosół i gotujemy na "wolnym" do miękkości dyni.
Gdy ta zmięknie za pomocą blendera miksujemy zupę na kremową konsystencję.
Doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z grzankami, groszkiem ptysiowy.
Uwielbiam takie pyszne zupki, mogę je jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina je uwielbia. Szybko się je robi i są pyszne.
OdpowiedzUsuń