Pyszne kruche ciasteczka z masą budyniową oraz pysznymi malinami. Połączenie ciastka ze słodkim budyniem oraz kwaskowym dżemem jest idealne. Pierwszego dnia ciasteczka są bardzo kruche. Następnego zaś, gdy ciasto zmięknie pod wpływem masy oraz dżemu będą dosłownie rozpływać się w ustach. Są doskonałe na przyjęcia, nie tylko dla dorosłych, bo i dzieci za nim przepadają.
Składniki:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
300 g masła
150 g cukru muscovado
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
375 ml mleka
200 g masła lub margaryny
100 g cukru muscovado
Dżem malinowy:
1 kg malin ( już po przebraniu)
cukier do smaku
Wykonanie:
Masa budyniowa:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, przy czym z podanej w składnikach ilości mleka i bez dodatku cukru. Następnie na jeszcze gorący budyń kładziemy kawałek folii spożywczej i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Tak przygotowaną masą przekładamy ciasteczka.
Ciasto:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszysto. Dodajemy po jednym jajku oraz stopniowo przesiane składniki.
Gdy masa stanie się gęsta przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy dziurki mniejszą foremką. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.
Dżem malinowy:
Maliny przebieramy zasypujemy cukrem zgniatamy i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Przełożenie:
Na upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki dajemy porcję masy budyniowej. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W miejsce dziurki dajemy porcję dżemu malinowego. Przed podaniem można ciasteczka posypać niewielką ilością cukru pudru.
Z racji tego że cukier muscovado jest ciemny i bardzo aromatyczny budyń waniliowy użyty do masy zmienił smak na karmelowy. W masie zostało też sporo jego kryształków, bo cukier ten jest "wilgotny" i pozbycie się ich jest trudne - jednak to nie wpływa znacząco na smak i jakość ciasteczek.
Ale świetne ciasteczka, bardzo mi się podobają i z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasteczka Ci się podobają :)
OdpowiedzUsuń