mix zdjęć

czwartek, 1 października 2015

Zielone naleśniki z serem


Pyszne, lekkie i bardzo zielone naleśniki. Dodatek szpinaku sprawia, że dzieciaki, które go nie lubią, a kochają naleśniki będą wcinały, aż miło. Wystarczy niewielka ilość tych liści, by uzyskać piękny zielony kolor. Zero zbędnej chemii, a efekt powalający.


Składniki:

Ciasto:

215 g mąki pszennej
450 ml mleka 3,2%
10 g gorzkiego kakao
3 jajka
szczypta soli
150-200 g świeżego szpinaku

Do przełożenia:

500 g białego trzykrotnie zmielonego sera
2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:

Świeże liście szpinaku dokładnie opłukujemy i blanszujemy. Następnie osączamy z nadmiaru wody, przekładamy do pojemnika i miksujemy blenderem na papkę. 


Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Na środek wbijamy jajka. Całość miksujemy tak, by sypkie składniki stopniowo łączyły się z jajkami. Stopniowo dolewamy mleko. Na samym końcu dodajemy szpinak. Całość dokładnie mieszamy. 





Na patelnie dajemy niewielką ilość masła i rozprowadzamy je po całej patelni za pomocą np. ręcznika papierowego.  Na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników wlewamy porcję gotowego ciasta i smażymy z obu stron. 


Biały ser dokładnie mieszamy z cukrem.


Usmażone naleśniki smarujemy serem wymieszanym z cukrem. Gotowe zwijamy i podajemy.


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb