Pyszne, bardzo kruche i delikatne ciasteczka z cynamonową nutą. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty, ale również na wycieczki nie tylko te wakacyjne. Przechowywane w szczelnej puszce dłużej będą nas cieszyć cynamonowym aromatem.
Składniki:
400 g mąki pszennej u mnie tym 405
220 g margaryny
150 g cukru pudru
50 g brązowego cukru
30 g świeżo zmielonego cynamonu
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Wykonanie:
Cukier puder, mąkę pszenną, szczyptę soli oraz świeżo zmielony cynamon przesiewamy na stolnicę. Na sitku zostaną większe kawałki cynamony, których nie wyrzucamy tylko dodajemy do przesianych składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto oraz od wielkości ciasteczek. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przechowujemy np. w puszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb