Pyszne mega różowe naleśniki z serem i truskawkami. Doskonały pomysł na szybki obiad, który smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Bez zbędnej chemii można wyczarować piękne kolorowe danie. W smaku nie czuć dodatkowego składnika, bo ten oddaje tylko swój piękny kolor.
Składniki:
Ciasto:
215 g mąki pszennej
450 ml mleka 3,2%
10 g gorzkiego kakao
3 jajka
szczypta soli
20 g startego na tarce świeżego buraka
Do przełożenia:
500 g białego zmielonego sera
150 g truskawek do zmiksowania
200 g truskawek do pokrojenia
1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Truskawki przeznaczone do zmiksowania przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski przekładamy biały ser oraz cukier puder. Dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie łączymy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
Buraka obieramy ze skórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski przesiewamy sypkie składniki. Na środku robimy dołek, w który wbijamy jajka. Miksujemy tak, by mąka z solą stopniowo łączyły się z jajkami. Porcjami dolewamy mleko. Na samym końcu dodajemy startego czerwonego buraka i dokładnie mieszamy.
Na patelni topimy niewielką ilość masła i rozprowadzamy je po całej powierzchni za pomocą np. ręcznika papierowego. Na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników wlewamy porcję gotowego ciasta i smażymy.
Usmażone smarujemy serem z truskawkami zwijamy i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb