mix zdjęć

sobota, 24 października 2015

Zupa jarzynowa na kapuście zasmażanej



Została mi niewielka ilość zasmażanej kapusty. Za mało by dla każdego wystarczyło, a szkoda było wyrzucić. Zrobiłam więc z jej dodatkiem szybką zupę z dużą ilością warzyw. Dla każdego coś miłego. W sezonie doskonała ze świeżymi warzywami, po sezonie te mrożone też będą doskonałe.




Składniki:

350 g ziemniaków
300 g kalafiora
200 g marchewki
200 g zasmażanej kapusty
180 g fasolki szparagowej
150 g brokuła
150 g czerwonej papryki
2 łyżki suszonych warzyw i ziół
sól morska, pieprz kolorowy świeżo mielony

Wykonanie:

Ziemniaki oraz marchew obieramy. Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego kroimy w niewielką kosteczkę. Marchew kroimy na pół talarki. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Brokuła i kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i tniemy na mniejsze kawałki.




Do garnka dajemy zasmażaną kapustę. Dodajemy do niej przygotowane warzywa za wyjątkiem brokuła. Całość zalewamy wodą tak, by warzywa swobodnie pływały. Doprawiamy solą morską oraz pieprzem.




Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W połowie gotowania do zupy dodajemy suszone zioła i warzywa. Ja użyłam własnej mieszanki, ale może być kupna.

Gdy ziemniaki zmiękną do zupy dodajemy brokuła i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Podajemy. Można dodać śmietanę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb