mix zdjęć

wtorek, 27 października 2015

Zupa brokułowa



Pyszna domowa zupa brokułowa to doskonały pomysł na obiad. Przygotowana w nietradycyjny sposób, bo brokuł zamiast gotować się w zupie, gotował się na parze. Moje dziewczynki ją uwielbiają.



Składniki:

500 g brokuła
1,5 l rosołu
świeżo zmielony pieprz kolorowy
sól morska


Wykonanie:

Rosół doprowadzamy do wrzenia. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.


Dokładnie myjemy każdą różyczkę, po czym przekładamy do garnka do gotowania na parze i gotujemy przez 3 minuty.




Ugotowane na parze różyczki brokuła ostrożnie dodajemy do garnka z rosołem ( ja zostawiłam część do dekoracji).  Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka. Ja miksowałam do momenty, aż duże łodyżki zniknęły. Małe kuleczki, które są nierozwiniętymi kwiatami zostały w zupie. Nam osobiście to nie przeszkadza. Doprawiamy do smaku.  Podajemy od razu po przygotowaniu.





W związku z tym że brokuł nie był gotowany w wodzie tylko na parze nie jest ona tak miękki, by przy miksowaniu powstałą zupa krem. Jeśli zależy nam na konsystencji kremu trzeba brokuła po dodaniu go do rosołu chwilę w nim pogotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb