Pyszna domowa zupa brokułowa to doskonały pomysł na obiad. Przygotowana w nietradycyjny sposób, bo brokuł zamiast gotować się w zupie, gotował się na parze. Moje dziewczynki ją uwielbiają.
Składniki:
500 g brokuła
1,5 l rosołu
świeżo zmielony pieprz kolorowy
sól morska
Wykonanie:
Rosół doprowadzamy do wrzenia. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.
Dokładnie myjemy każdą różyczkę, po czym przekładamy do garnka do gotowania na parze i gotujemy przez 3 minuty.
Ugotowane na parze różyczki brokuła ostrożnie dodajemy do garnka z rosołem ( ja zostawiłam część do dekoracji). Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka. Ja miksowałam do momenty, aż duże łodyżki zniknęły. Małe kuleczki, które są nierozwiniętymi kwiatami zostały w zupie. Nam osobiście to nie przeszkadza. Doprawiamy do smaku. Podajemy od razu po przygotowaniu.
W związku z tym że brokuł nie był gotowany w wodzie tylko na parze nie jest ona tak miękki, by przy miksowaniu powstałą zupa krem. Jeśli zależy nam na konsystencji kremu trzeba brokuła po dodaniu go do rosołu chwilę w nim pogotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb