Pyszne, lekkie i bardzo puszyste muffinki kakaowe. Doskonałe nie tylko do popołudniowej kawy lub herbaty. Ganach z gorzkiej czekolady doskonale uzupełnia słodkawą muffinke. Przy dekorowaniu mogą pomagać nam dzieci, które uwielbiają zabawę w dekorowanie.
Składniki:
220 g miękkiego masła lub margaryny
220 g cukru trzcinowego
180 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dekoracja:
350 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany 36%
50 g masła
złote i srebrne perełki cukrowe do dekoracji
Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowym. Do masy dodajemy po jednym jajku. Do połączonych składników dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki.
Całość miksujemy na jednolitą masę. Gotowym ciastem napełniamy papilotki i pieczemy w temp. 190 st przez 20 minut.
Upieczone studzimy.
Śmietanę kremówkę wlewamy go garnuszka i zagotowujemy. Wrzącą zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy to nastąpi do masy wrzucamy masło i ponownie mieszamy, aż połączy się ono z czekoladą. Tak przygotowaną masę odstawiamy do stężenia.
Gęsty krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i dekorujemy wierzch każdej muffinki.
Każdą muffinkę posypujemy cukrowymi perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb