Pyszna, aromatyczna pizza na puszystym, cienkim cieście. Doskonała na imprezę, ale i na obiad. Smakuje zarówno dzieciom ( wystarczy na fragmencie pizzy nie dawać kurek ) i dorosłym.Najlepsze są te świeże kurki, takie prosto z lasu, ale i te mrożone zdają egzamin.
Składniki:
Zaczyn:
125 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki
pół łyżeczki cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 jajko
płaska łyżeczka soli
Dodatki:
150 g piersi z kurczaka
160 g sera camembert
80 g brokuła
70 g kurek ( ja użyłam mrożonych)
30 g czerwonej papryki pokrojonej w niewielką kosteczkę
żółty ser ilość wg upodobań
kilka liści świeżej bazylii
kilka łyżek sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów
Do zamarynowania kurczaka:
1 łyżka oleju
papryka ostra i słodka,
oregano, bazylia, zioło prowansalskie
świeżo zmielony pieprz kolorowy,
sól morska
Wykonanie:
Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy ją do miski i przyprawiamy składnikami marynaty. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia".
Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i obgotowujemy go w osolonej wodzie przez 2 minuty, po czym od razu przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Do miseczki dajemy składniki zaczynu i dokładnie je ze sobą łączymy, a następnie wlewamy na środek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże ruszą dodajemy pozostałe składniki na ciasto i mieszamy wszystko ze sobą. Następnie przekładamy na blat i zarabiamy, gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Wkładamy je do wysmarowanej olejem miski i lekko smarujemy z wierzchu olejem. Dzięki temu ciasto nie wyschnie. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy ja ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na całą powierzchnię formy.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowy i układamy na nim listki bazylii. Następnie układamy na pizzy zamarynowaną pierś z kurczaka, kurki, paprykę, brokuła i pokrojony na plasterki ser camembert.
Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb