niedziela, 25 października 2015
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Przy pieczeniu kruchego ciasta i ciasteczek zostają białka. To ciasto to doskonały pomysł na ich wykorzystanie. Upieczone i przełożone bitą śmietaną z dodatkiem kakao, będzie doskonałe na imprezę, czy też jako dodatek do kawy czy herbaty.
Składniki:
2 szkl białek
2 szkl oleju
2 szkl mąki
1,5 szkl cukru
280 g maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do przełożenia:
600 ml śmietany 30%
2-3 łyżki kakao
Kakao do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Dodajemy mak. najlepszy będzie suchy jednak mój choć miał sypką konsystencję był raz przemielony (wpadka przy kupowaniu maku w sklepie). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitych składników partiami dodajemy sypkie składniki oraz olej. Całość dokładnie ze sobą łączymy.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 st. Upieczone i ostudzone ciasto tniemy na dwa blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao. 3/4 masy przekładamy na jeden blat i przykrywamy ją drugim. Pozostałą bitą śmietaną smarujemy wierzch ciasta. Górę posypujemy cieniutką warstwą gorzkiego kakao. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by się schłodziło.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb