Udało mi się niedawno kupić pięknie i niedrogie mięso wołowe. Pierwsze co mi do głowy przyszło to gulasz wołowy. To pyszne, bardzo aromatyczne danie, które podałam z ziemniakami. Jest to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Niewielki nakład pracy i pyszny obiad gotowy.
Składniki:
800 g mięsa wołowego
600 g cebuli
1 łyżka mąki
przyprawy do smaku u mnie:
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo zmielony pieprz i sól morska
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy, a cebulę kroimy w półplasterki.
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy wołowinę. Gdy będzie rumiana, przekładamy ją na talerz. Na patelnię przekładamy cebulę i przesmażamy aż stanie się szklista. Gdy to nastąpi dodajemy do niej czosnek.
Gdy poczujemy aromat czosnku dodajemy przesmażone wcześniej mięso i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy mąką i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie cały czas mieszając powoli wlewamy wodę, by z mąki nie zrobiły się grudki.
Całość doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy i angielskie ziele i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Podajemy z ziemniakami.
Bardzo fajne danie :-) takie jesienne :-)
OdpowiedzUsuńO tak :)
OdpowiedzUsuń