mix zdjęć

wtorek, 13 października 2015

Gulasz wołowy z ziemniakami


Udało mi się niedawno kupić pięknie i niedrogie mięso wołowe. Pierwsze co mi do głowy przyszło to gulasz wołowy. To pyszne, bardzo aromatyczne danie, które podałam z ziemniakami. Jest to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Niewielki nakład pracy i pyszny obiad gotowy.



Składniki:

800 g mięsa wołowego
600 g cebuli
1 łyżka mąki
przyprawy do smaku u mnie:
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo zmielony pieprz i sól morska

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy, a cebulę kroimy w półplasterki. 




Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy wołowinę. Gdy będzie rumiana, przekładamy ją na talerz. Na patelnię przekładamy cebulę i przesmażamy aż stanie się szklista. Gdy to nastąpi dodajemy do niej czosnek. 





Gdy poczujemy aromat czosnku dodajemy przesmażone wcześniej mięso i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy mąką i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie cały czas mieszając powoli wlewamy wodę, by z mąki nie zrobiły się grudki. 




Całość doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy i angielskie ziele i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Podajemy z ziemniakami.





2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb