mix zdjęć

środa, 14 października 2015

Karkówka z opieńkami



Pyszne, bardzo aromatycznie danie z duszonej karkówki z leśnymi opieńkami. Grzybów u nas jak na lekarstwo więc każdy nawet najmniejszy jest na wagę złota. Żeby je znaleźć mąż chodził po lesie kilka godzin, a następnego dnia spadł śnieg :) Kolejne grzyby chyba za rok, bo pogoda tego roku nas nie rozpieszcza. 




Składniki:

700 g karkówki 
250-300 g opieniek 
1 łyżka mąki 
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo zmielony pieprz
sól morska

Wykonanie:

Dokładnie umytą i osuszoną karkówkę kroimy w kostkę. Opieńki dokładnie oczyszczamy. Małe zostawiamy w całości. Z dużych odcinamy korzonki, a kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki. 



Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso. Gdy będzie rumiane przekładamy ja na talerz. Na patelnię dajemy przygotowane wcześniej grzyby i je obsmażamy. 




Następnie dodajemy do nich mięso i mieszamy. Całość posypujemy mąką i smażymy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. 




Wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Podajemy od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.

Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb