Pyszne, bardzo aromatycznie danie z duszonej karkówki z leśnymi opieńkami. Grzybów u nas jak na lekarstwo więc każdy nawet najmniejszy jest na wagę złota. Żeby je znaleźć mąż chodził po lesie kilka godzin, a następnego dnia spadł śnieg :) Kolejne grzyby chyba za rok, bo pogoda tego roku nas nie rozpieszcza.
Składniki:
700 g karkówki
250-300 g opieniek
1 łyżka mąki
przyprawy do smaku:
papryka ostra i słodka
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
świeżo zmielony pieprz
sól morska
Wykonanie:
Dokładnie umytą i osuszoną karkówkę kroimy w kostkę. Opieńki dokładnie oczyszczamy. Małe zostawiamy w całości. Z dużych odcinamy korzonki, a kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki.
Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso. Gdy będzie rumiane przekładamy ja na talerz. Na patelnię dajemy przygotowane wcześniej grzyby i je obsmażamy.
Następnie dodajemy do nich mięso i mieszamy. Całość posypujemy mąką i smażymy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak.
Wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb