Pyszna, lekka, a do tego bardzo aromatyczna rolada drożdżowa nadziana cukrem muscovado i cynamonem. W czasie pieczenia cukier się rozpuści i zrobi się płynny. Jego karmelowy smak połączy się z cynamonem. Ta kombinacją jest wyśmienita. Trudno się oprzeć, by nie sięgnąć po następny kawałek.
Składniki:
Zaczyn:
12 g świeżych drożdży
2-3 łyżki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
300 ml letniego mleka
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
2-3 łyżki cukru muscovado
1 łyżeczka cynamonu
masło do posmarowania ciasta
Do posmarowana chleba:
1 małe jajko
1 łyżka mleka
Keksówka o wymiarach 27/12
papier do pieczenia
Wykonanie:
Z drożdży, mleka, cukru i maki przygotowujemy zaczyn. Mąkę wraz z solą przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej letnie mleko żółtka oraz zaczyn. Gdy zaczyn wyrośnie mieszamy całość.
Następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia w misce delikatnie posmarowanej olejem.
Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę i ponownie zarabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Przykrywamy na chwilę, aż ciasto ponownie ruszy.
Miękkim masłem delikatnie sparujemy cała powierzchnię ciasta. Następnie posypujemy je mieszanką cukru muscovado i cynamonu.
Ostrożnie zwijamy roladę, podwijając jej końce pod spód ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i pieczemy w temp. 200 st przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza.
Jeśli przygotujesz danie według przepisu z mojego bloga, podziel się proszę fotką na adres e-mail misia5@autograf.pl z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb